Zlatna Haljina u Plavom - Srpski
Na zahtev jedne čitateljke, konačno sam našla vremena da uputstvo za ovu divnu haljinu prevedem na srpski jezik :-)


Nadam se da će one pletilje koje imaju nerava uživati u ovom poduhvatu, a i ja sam se nameračila na još jednu, možda u boji slonovače... :-)

  Kao što se vidi, moja haljina je malo izmenjena, a sledeću ću verovatno uraditi tačno po originalu.

 
http://miryk.ru/vyazanie-zhenskie-modeli/platya/zolotoe-plate.htmlVeličina: 42 (46) (u daljem tekstu uputstva u zagradi odnose se na veličinu 46)

Potrebno je: 700(800)gr. konca, heklica br. 2,5.

Probni uzorak: Niskim stubićima (bez navoja, u daljem tekstu nst) 24petlje/27redova. – 10cm/10см. Visokim stubićima (s 1 navojem, dalje vst): 27petlji. – 10cm. (ovde fali visina u redovima u originalnom tekstu, ali kad uradite probni uzorak, videćete i sami koliko je potrebno za 10cm). Savetujem da obavezno uradite probne uzorke od nst i vst da biste proverili koliko Vaše predivo i heklica odstupaju ili se poklapaju sa originalom. Kada to završite, lako ćete pomoću proporcije odrediti za koliko da smanjite ili povećate broj petlji ili redova za vašu haljinu. Ili je prosto nacrtajte u prirodnoj veličini, koristeći date šeme, i proveravajte nakon svakih par redova koliko se uklapa. Tako ćete izbeći nepotrebno paranje većih komada. Još jedna napomena - ja sam svoju haljinu radila od tankog koncaupredajući po dve niti zajedno i heklicama br. 1,70 i 3,5.

Gornji deo (prednjica) – desna sredina:
Uraditi lančić od 40(43) petlje (imati u vidu da će prvi red biti naličje) i raditi na sl. način: propustiti 1. petlju od kukice (ona zamenjuje prvi stubić bez navoja), kukičati 39(42) nst. Dalje raditi nst zamenjujuci prvi nst 1 petljom lancica, a poslednju petlju raditi u petlju lančića iz prethodnog reda. Duž desne ivice za vratni izrez dodati 1nst u 15.(18.) i 19.(22.) redu, zatim od 21.(24.) reda dodavati 1nst u svakom redu 5x. Da biste dodali 1 petlju, u prvu petlju sl. reda uradite 2nst. U 26.(29.) redu kukičati 1nst u prve (poslednje) petlje prethodnog reda, prekinuti nit (da biste došli do početka 29 reda, kukičajte po 1 vezivnu (mrtvu) petlju u svaku petlju).

Gornji deo (prednjica) – leva sredina :
Radite kao desnu stranu u ogledalu.

Gornji deo (prednjica) – desni bočni deo: 
Počnite sa 40(43) petlje lančića (imati u vidu da će prvi red biti naličje) i raditi na sl. način: propustiti 1. petlju od kukice (ona zamenjuje prvi stubić bez navoja), kukičati 39(42) nst. U 3. redu s desne str. za ranglan počnite oduzimanje 1p. u svakom 2. redu 7(8) puta. U 16.(19.) redu, za strukiranje, sa leve strane ostavite nezavršenih 8 petlji 2x i 4 petlje 3x na kraju svakog reda. Da biste oduzeli 1 petlju na kraju reda, ostavite nezavršeno zadati broj petlji, a na početku reda uradite 1 mrtvu petlju. Posle 20(23) redova prekinite nit.

Gornji deo (prednjica) – levi bocni deo: kao desni u ogledalu

Leđa - kukičajte kao prednje delove.

Desni rukav - bočni prednji deo: početi sa 26 petlji (imati u vidu da će prvi red biti naličje) i kukičati na sl. način: propustiti 1. petlju od kukice (ona zamenjuje prvi nst), 25nst. Nastaviti nst; U 2. redu s leve strane (za vratni izrez) počnite dodavanje 1 petlje u svakom 2. redu. 2x (3x). U 3. redu sa desne strane počnite dodavanje 1 petlje u svakom 2. redu 6(7) puta. U 6.(8.) redu s leve str. za ranglan ostavite nedovršeno naizmenično 3 pa 2 petlje u svakom 12. redu. Posle 18(20) redova prekinite nit.

Desni rukav - bočni zadnji deo: kao prednji u ogledalu.

Desni rukav - sredina: Poceti sa 59 petlji i raditi na sl. način:
1. red - preskočiti 3 petlje koje zamenjuju 1vst, zatim 56 vst. Nastaviti po šemi A;
Od 2. reda počinjati od petlji ispred 2. zvezdice, ponavljati od *do* i završiti petljama koje stoje posle 1. zvezdice.
Od 3. reda doći mrtvim petljama do početka reda. Zameniti prvi nst jednom petljom lančića, prvi vst sa 3 petlje lančica i prvi st sa 3 navoja sa 5 petlji lančića. Za prvi motiv kukičati 1 st sa 6 navoja u označenu petlju lančića, 1 petlja lančića, 1 st sa 5 navoja u drugu petljicu upravo završenog st sa 6 navoja, jedna p. lančića, 1 st s 4 navoja u drugu petljicu stubića od 5 navoja, 1 p. lanćića, 1 st sa 3 navoja u drugu petljicu st sa 4 navoja, 4 p. lančića, 1 vst u drugu petljicu st sa 3 navoja, 1 p. lančića, 1 st sa 2 navoja u drugu petljicu st sa 4 navoja, 1 p. lančića, 1 st sa 3 navoja u drugu petljicu st sa 5 navoja, 1 p. lančića, 1 st sa 4 navoja u drugu petljicu st sa 6 navoja. Posle 9. reda prekinuti nit.

Levi rukav - kao desni

Sastavljanje gornjeg dela: Opkukičati ivice ranglana svakog bočnog dela prednjice i leđa jednim redom nst, kukičajuci 19(22) st. Takođe opkukičati i ivice ranglana na svakoj bočnoj strani rukava, uradivši ukupno 31(34) st. Zatim sastaviti prednje delove gornjeg dela: opkukičati početnu ivicu srednjeg desnog dela jednim delom lukova - pričvrstiti nit na pocetku ivice u prvu petlju i u nju uraditi 1nst, *5 petlji lančića, preskočiti 2 petlje, 1 nst*, ponoviti od *do* jos 12(13) puta, prekinuti nit.
Opkukičati takođe, ali kao u ogledalu, početnu ivicu levog srednjeg dela, zatim sastaviti te delove ovako: 3 p. lančića, 1nst u prvi luk desnog dela, 2 p. lančića, 1 nst u poslednji luk levog dela, *2 p. lančića, 1nst u sledeći luk desnog dela, 2 p. lančića, 1nst u sledeći luk levog dela*. Ponavljati od *do*, 3 p. lančića, 1 mrtva petlja, u poslednju p. lančića sledećeg luka desnog dela. Opkukičati početnu ivicu bočnog dela sa desne strane jednim redom lukova, kao i kod srednjeg dela. Prekinuti nit.
 
Da biste opkukičali krajnju ivicu srednjeg desnog dela, učvrstite nit na 8. nst i uradite 1nst, zatim radite 1 red lukova - ukupno će biti 13(14) lukova. Na kraju sastavite srednji desni deo sa bočnim onako kako ste sastavljali srednje delove. Prekinite nit. Radite dalje isto, samo kao u ogledalu: opkukičajte i sastavite krajnju ivicu srednjeg levog dela i početni kraj bočnog dela. Opkukičajte na isti nacin i sastavite i delove leđa. Opkukičajte krajnju ivicu bočnog desnog dela leđa jednim redom lukova kao što je objašnjeno ranije, ali propuštajući po 2 ili 3 petlje da biste dobili 10(11) lukova. Opkukičajte takođe, ali kao u ogledalu, krajnju ivicu bočnog desnog dela prednjice, zatim ih sastavite međusobno, kao i ranije. Prekinite nit. Takođe, kao u ogledalu, sastavite leve bočne delove.


Za opkukicavanje ranglana sa desne strane gornjeg dela pričvrstite nit u 1. petlju krajnje ivice srednjeg desnog dela prednjice i kukičajte: 1nst, 5 p. lančića, preskočite 3 petlje, 1nst, 5 petlji lančića, 1nst u poslednji luk od 3 p. lančića, sastavljajući srednje delove sa bočnim, 5 p. lančića, 1nst u 1. nst opkukičanog bočnog desnog dela, zatim uraditi 6(7) lukova na sledećih 18(21) petlji opkukičanog reda, 5 p. lančića, 1nst u luk od 3 p. lančića sastava desnog bočnog dela, 5 p. lančića, 1nst u 1. st opkukičanog bočnog levog dela; opkukičati i ranglan na leđima, ali kao u ogledalu. Prekinuti nit.
Nevidljivim šavom sastaviti bočne delove rukava sa srednjim delom, sastavljajući međusobno donju ivicu prvog reda vst sa gornjom ivicom svakog od 9 redova srednjeg dela. Sašiti rukav. Da biste opkukičali ranglan na desnom rukavu, učvrstite nit na 1. petlju opkukičanog dela pozadi i uradite 1 nst, zatim 20(22) lukova na podjednakom rastojanju; na kraju sastaviti desni rukav sa odgovarajućim ranglanom gornjeg dela, kako je već objašnjeno, prekinuti nit. Takođe, ali kao u ogledalu, opkukičati i sastaviti levi ranglan sa levim rukavom.
Traka sa lepezama
Poceti lančićem od 11 petlji i zatvoriti u krug. Dalje kukičati po shemi B (str. 103) od 1. reda. Kada uradite 12. red ponovite od 7. do 12 reda jos 9(10) puta, imajuci u vidu da kada budete radili poslednje ponavljanje treba da sastavite poslednje 2 lepeze sa prvim, na sledeći nacin: u 9. redu sastavite 10. luk sa početnom petljom lančića 3. reda, iskukičavši 1 p. lančića, 1 mrtvu petlju u datu petlju, 1 p. lančića. Kada završite 10. red, uradite 1 nst u sastavnu petlju početnog kružića trake, zatim zamenite prve 4 p. lančića 11. reda sa 4 mrtve petlje iskukičane u sledeće 4 p. lančića početnog kružića. U 12. redu sastavite 10. luk sa početnom petljom 6. reda. Po završetku 12. reda uradite 1 mrtvu petlju u početni kružić trake, prekinite nit. Za završetak trake pričvrstite nit na 6. luk poslednjeg reda jedne lepeze koji odgovara lepezi s leve strane i radite ovako:
1. red - 1nst u donji luk, *2 p. lančića, 1nst u sledeći luk, 2 p. lancica, 1nst u sledeci luk, 14 p. lancica, preskociti 3 luka, jedan sastav i 3 luka; 1nst u sledeci luk*. Ponoviti od *do* 11(12) puta.  Na kraju preskociti poslednji nst i zatvoriti u krug taj i sledece redove jednom mrtvom petljom.
2. i 4. red - *1 vs, 2 p. lancica, preskociti 2petlje*.
3. red - raditi u svaku donju petlju po 1 vst, a u luk po 2 vst.
5. red - *1vst, 2vst u sledeci luk, 1vst u sl. petlju, 1vst u sl. luk*. Ponoviti 38 puta, 1vst u sl. petlju, 1vst u sl. luk, (za vecu velicinu ponoviti od *do* 42x).
6. i 7. red - raditi vst u svaku donju petlju i uraditi po 8(9) oduzimanja u svakom redu. Da biste oduzeli 1 petlju, preskocite 1 petlju. Dalje nastavite sastavljajuci traku sa gornjim delovima.
8. red - 1nst u sl. petlju donje ivice gornjeg dela, 1 p. lancica, 1 mrtva petlja u luk od 3 p. lancica s leve strane, 1 p. lancica, preskociti jednu petlju na gornjem delu, *1nst u sl. petlju gornjeg dela, 1 p. lancica, 1nst u sl. luk, 1 p. lancica, preskociti 1 petlju gornjeg dela*, ponoviti od * do * jos 86(94) puta, postepeno radeci mrtve petlje u niske stubice srednjih i bocnih delova gornjeg dela da biste dobili po 6(7) st na bocnim delovima i 3 st u lukovima. Na kraju sastaviti red mrtvim petljama i prekinuti nit.


Suknja - Najpre iskukicajte traku sa lepezama kako je objasnjeno ranije, ali ponovite od 7. do 12. reda jos 12(13) puta. Na donjoj ivici pricvrstite nit u 6. luk poslednjeg reda lepeze koji odgovara lepezi leve bocne strane i kukicajte kako je bilo opisano za struk. U 1. redu ponovite od *do * 14(15) puta a ne 11(12) i zavrsivsi 4. red nastavite ovako:
5. red - * "1vst u sl. petlju, 2vst u sl. luk". Ponovite od "do" jos 3x, 1 vst u sl. petlju, 1 vst u sl. luk*. Ponoviti od *do* jos 19(20) puta, ponoviti od "do" 3(5) puta.
6. i 7. red - raditi visoke st., uradivsi po jedno oduzimanje u svakom redu.
8. red - *1vst u sl. petlju, 2p. lancica, preskociti 2petlje*
9. red - *1vst, 2vst u sl. luk*
10. red - vst, ali uradite 15(16) oduzimanja
11. i 12. red - ponovite 8. i 9. red
13, 14, 17. red - vst
15, 16. red - ponovite 8. i 9. red
Od 18. do 38(45) reda - ponavljajte od 11. do 17. reda
39(46) - 40(47) reda - ponavljati 8. i 9. red
41(48) red - vst u svaku donju petlju, uradivsi dva oduzimanja.
42(49) red - vst, sa 1 oduzimanjem.
43(50) red - kao 8. red;
Od 44(51) do 46(53) reda - ponavljati od 41(48) do 43(50) reda.
47(54) red - kao 9. red
48(55) red - vst, sa 4 oduzimanja
49(56) red - vst, sa 3(5) oduzimanja

Nastaviti kukicanje sastavljajuci suknju sa trakom za struk.
50(57) red - *1vst u sl. petlju, 2 p.lancica, preskociti 2 petlje, 1vst, 2 p.lancica, preskociti 1p., 1vst, 1 p. lancica, 1mrtva petlja, u 4. luk prve lepeze spreda, 1 p.lancica, preskociti 2 petlje", 1vst, 1 p.lancica, 1nst u sl. luk lepeze, 1 p.lanc., preskociti 2 petlje". Ponoviti 2x od " do"; 1vst, 2 p. lanc., preskociti 1 petlju, 1 vst, 2 p. lanc., preskociti 2 petlje*. Ponavljati od *do*, postepeno radeci mrtve petlje u sledece lepeze prednjice i ledja. Na kraju sastaviti red mrtvom petljom u prvu petlju i prekinuti nit.

Donji deo suknje
Pricvrstiti nit u 6. luk poslednjeg reda lepeza, koji odgovara lepezi s leve strane i kukicati:
1. red - 1nst u donji luk, *2 p.lanc., 1nst u sl. luk, 2 p.lanc., 1nst u sl. luk, 14 p. lanc., preskociti 3 luka, 1 mrtvu petlju i 3 luka; 1nst u sl.luk* - ponoviti 14(15) puta od *do*. Na kraju preskociti poslednji st i zatvoriti krug i sve sledece mrtvom petljom.
2. red - *1vst, 2 p.lanc., preskociti 2 petlje*. Ponavljati od *do*.
3. red - *"1vst u sl. petlju, 2vst u sl. luk" - ponoviti 15(34) puta od "do"; 1vst u sl. petlju, 3(1) vst u sl. luk*. Ponoviti 6(3) puta. Ponoviti od "do" 2(0) puta.
Nastaviti prema shemi A ponavljajuci 25(26) puta od *do*. Spajati redove mrtvim petljama i ako je potrebno pomerati se do pocetka reda mrtvim petljama. Nakon 9 redova nastaviti na sl. nacin:
10. red - * "2nst u sl. luk, 1 piko (3 p. lanc., 1 mrtva petlja u prvu p. lanc.)" - ponoviti 3x od "do", u sl. luk uraditi 2nst, 1 piko, 2nst, i 1 piko; ponoviti od "do" 3x, 2nst u sl. luk, 1nst u sl. petlju, 1 piko, 1nst, 2nst u sl. luk, 1 piko.* Na kraju prekinuti nit.

Obrada vratnog izreza 

Učvrstiti nit na poslednju petlju srednjeg levog dela ledja i raditi ovako:
1. red - 1vst u donju petlju, 1 p. lanc., 1vst u sl. luk, 1 p. lanc., 1 vst u sl. luk, 1 p. lanc., 1vst u sl. luk, 1p.lanc., 1vst u 1. petlju rukava, *1 p.lanc., preskociti 2 petlje, 1vst u sl. petlju* - ponavljati od *do* kukicajuci postepeno visoke stubice u niske stubice srednjih i bocnih delova gornjeg dela na jednakom rastojanju. Na kraju uraditi mrtvu petlju u pocetni vst i mrtvu petlju u sl. p.lanc.
2. red - 1vst u donji luk, *2 p.lanc., u sl. luk*, 2 p.lanc, 1 mrtva petlja u pocetni st.
3. red - u svaki donji luk raditi 2nst i 1 piko. Prekinuti nit.

Petlje za pojas - pricvrstiti nit na bocnoj strani i uraditi lancic od 21 petlje, spojiti mrtvom petljom sa sedmim redom trake, prekinuti nit. Na isti nacin uraditi i drugu petlju.

Oznake na shemi (odozgo nadole)

- 1nst
- 1 p.lanc.
- 1vst
- 1 st sa 2 navoja
- 1 mrtva petlja
- 2 st. sa 2 navoja uradjena zajedno
- 3 st. sa 3 navoja uradjena zajedno

Коментари

 1. Bas si bila vredna. Ovo je veliki posao. Haljina je prelepa

  ОдговориИзбриши
 2. Da znas da jeste! Ali vredi i nije mi zao da podelim, stvarno je bozanstvena!

  ОдговориИзбриши
 3. Ova haljina je toliko lepa da ja nemam reči. Elegantna, ženstvena, pa još ručni rad!

  ОдговориИзбриши
 4. Ovo je bas bio velii izazov, i ti si ga vise nego uspesno savladala. Prosto pozelim da odmah uzmem heklicu u ruke i naucim da je koristim :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Sashkonela, heklicu kad jednom uzmes u ruke, nema povratka :)

   Избриши
 5. Predivno ,stvarno vredno truda ...Lepa si Jelo ;)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Jao, hvala, Dragice! Haljina je jedna od mojih omiljenih, i ja sam ponosna na ovaj rad, zaista jeste vredna truda :)

   Избриши

Постави коментар

Hvala na poseti i komentarima! :-)