Bela Svilena Haljina


Read this text in English


Evo, još jednom, uputstva za krojenje i šivenje ove lepe letnje haljine, ovoga puta na srpskom...


Moja omiljena haljina je vrlo prijatna, laka za šivenje i unikatna u svakom pogledu! :) A posebno sam ponosna jer je ovo bio moj prvi samostalni, originalni projekat!


Haljina ima dva sloja tkanine - gornji sloj je za oko 10cm kraći od donjeg. Malo je drapirana sa jedne strane i ima cvet našiven na drapirani deo.


Materijal

Isključivo elastični materijali: svila sa elastinom, viskoza sa elastinom ili drugi materijali koji su lagani i lepo se drapiraju; viskozni konac za mašinsko šivenje, lastiš (3cm širine), makaze, papir za krojenje, šivaća mašina.
Oko 2m materijala - dve dužine haljine mereći od pazuha do kolena.

Krojenje:

1. Da biste napravili kroj za ovu haljinu, nacrtajte pravougaonik na velikom komadu papira. Njegove dimenzije treba da budu: širina - 1/2 obima vaših kukova (ili grudi, zavisno od toga koja veličina je veća), a dužina je dužina haljine (račinajući od pazuha). Nacrtajte vertikalnu liniju na sredini pravougaonika. Takođe, izmerite dužinu od grudi do struka i od struka do kukova i povucite te dve horizontalne linije kao na dijagramu Silk Summer Dress.
 

Oznake na dijagramu:

bust line = linija grudi
waist line = linija struka
hip line = linija kukova
upper fabric line = gornji sloj tkanine
lower fabric line = donji sloj tkanine.
 
 
2. Pošto ste nacrtali pravougaonik, podelite mere grudi, struka i kukova sa 2, dodajte 2cm svakoj dimenziji i ucrtajte svaku od tih mera u pravougaonik, kao na dijagramu. Ušici treba da budu tačno na sredini svake polovine i njihov najširi deo treba da bude 2cm. Donji sloj haljine je 10cm duži od gornjeg. Ovo će biti zadnji deo haljine. (Silk Summer Dress Back)
3. Da biste napravili prednji deo haljine, koristite već urađeni zadnji deo kome ćete dodati traku iznad linije grudi kao što prikazuje dijagram. Širina ove trake je oko 7cm. (Silk Summer Dress Front)
 
4. Da biste završili kroj, ublažite oštre bočne linije od linije grudi do linije kukova i zaoblite ih kao na dijagramu (Silk Summer Dress Finished Pattern).
 
Sečenje tkanine:
Položite tkaninu na ravnu površinu i isecite 2 prednja i 2 zadnja dela haljine, vodeći računa da je jedan komplet prednjeg i zadnjeg dela 10cm duži od drugog. Ostavite 2cm za dodatke šavova na svim stranama (na bočnim ivicama nije potrebno ukoliko želite tesno pripijenu haljinu). Za bretele odsecite 2 trake širine oko 5cm i dužine 60cm.
 

Šivenje:

1. Šivaćom mašinom sašijte sve ušitke na svim delovima haljine. Prethodno ih ufircajte ili prikačite čiodama ako je potrebno.
2. Sašijte bočne šavove jednog prednjeg i zadnjeg dela, a onda i bočne šavove drugog prednjeg i zadnjeg dela.
 
3. Položite 2 sloja jedan na drugi - zadnji deo na zadnji, a prednji deo na prednji i zašijte gornje ivice jednu za drugu.
 
4. Podesite mašinu na najsitniji cik-cak bod i obradite donje ivice haljine da bi bile kovrdžave, tj. valovite. Da biste to postigli, pomalo razvlačite tkaninu dok je šijete mašinom.
 
5. Našijte lastiš na gornju ivicu haljine.
 
6. Presavijte trake za bretele na pola po dužini, proštepajte na naličju i obrnite ih na lice. Zašijte ih na gornji deo haljine napred i nazad kako odgovara vašoj figuri.
 
7. Drapirajte jedan donji kraj haljine (samo gornji sloj tkanine), ušijte drapir rukom, a zatim prišijte cvet koji ste napravili od ostataka iste tkanine.

Коментари

 1. Odlican post draga moja i DRAGO mi je sto si tu! I haljina ti odlicno stoji i treba da ti ostane medju omiljenim haljinama! Opis kako se sije takodje je detaljan. Samo nastavi tako!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala, Natashenjka! :) Ovaj kroj je tako zahvalan za dodavanje novih detalja, za kreativu, za kombinovanje... :)

   Избриши
 2. Kad vidim ova vaša dela, dođe mi sve da sašijem, sve da imam. Haljina je jako lepa i treba da budeš ponosna.

  ОдговориИзбриши
 3. Haljina je divna,i odlicno ti stoji .Hvala na detalnjom objasnjenju,uskoro(nadam se )da cu isprobati.
  Veliki pozdrav>

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala, Miki! I ja onda jedva cekam da je vidim na tvom blogu! :)

   Избриши
  2. Hvala, Miki! I ja onda jedva cekam da je vidim na tvom blogu! :)

   Избриши

Постави коментар

Hvala na poseti i komentarima! :-)