Dve dame s psetancetom

Ruski pisac Anton Pavlovič Čehov napisao je nekoliko sjajnih drama i pregršt divnih, zabavnih priča, a jedna od njih nosi naslov Dama s psetancetom (Дама с собачкой). Ovo poznato Čehovljevo delo izuzetno je lepa, nežna ljubavna priča i savetujem da je pročitate ako volite ruske klasike (a ako ih ne volite, zavolećete ih).


Naslov ovog posta inspirisan je upravo gore navedenom pričom, jer nedavno su me dve fine dame (zapravo dve sestre) zamolile da ispletem rolkicu za njihovo psetance Bjanku. A Bjanka - to je jedno divno kučence, umiljato, radoznalo, velikih prelepih očiju, i toliko poslušno da bi svaki vlasnik poželeo da ga ima.

Evo, kako je ispao moj prvi rad za ljubimce

Telo džemperića je u bodu pletenica, a rol-kragna u rebrastoj mustri.
  Izrada ovog komada nije bila tako laka, jer nikada ranije nisam plela za ljubimce, a oni se umnogome razlikuju po položaju tela u odnosu na ljude. Najveća dilema bila mi je gde postaviti otvore za prednje nogice. Bilo je potrebno nekoliko preciznih merenja i nešto paranja da bi džemperić dobro pasovao.

Uzorak pletenica uradila sam prema sledećoj šemi:
Objašnjenja sa šeme:

Neparne redove radite prema šemi, ponavljajući od 1. do 13. reda, a u parnim redovima pletite petlje onako kako nailaze - prave petlje pletite pravo, a obrnute obrnuto.


Ukrštanje 2 pr. petlje nalevo - 2 prave neispletene petlje sa leve igle prebacite na pomoćnu iglu ispred pletiva, sledeću petlju (koja je obrnuta) isple
tite obrnuto, vratite dve prave petlje sa pomoćne igle na levu iglu i ispletite ih pravo.

Ukrštanje 2 pr. petlje nadesno - 1. obrnutu neispletenu petlju prebacite sa leve igle na pomoćnu iglu iza pletiva, sledeće dve petlje ispletite pravo, vratite obrnutu petlju sa pomoćne igle na levu iglu i ispletite je obrnuto.

Duplo ukrštanje 2 pr. petlje nalevo - 2 prave neispletene petlje prebacite na pomoćnu iglu ispred pretiva, ispletite sledeće 2 petlje pravo, vratite 2 neispletene petlje na levu iglu i spletite ih pravo.

Obično ukrštanje - zahvatite desnom iglom 2.petlju na levoj igli odozdo i ispletite je pravo, ne skidajući je sa leve igle (pridržite obe petlje prstima). Zatim ispletite 1.petlju pravo, a onda obe petlje pustite da skliznu sa leve igle.


Naravno, s obzirom da je ovaj uzorak vrlo lep i da privlači pažnju, možete ga primeniti i kod pletenja džempera, bluza, šalova, ili kao efektni detalj na suknji ili haljini...

Rol-kragna je rađena rebrastim bodom 2/2 (dve petlje pravo, dve obrnuto), a ranfle oko otvora za nogice i na rubu džempera uradila sam heklicom - niskim i poluvisokim stubićima ubadajući samo u zadnji beočug petlji da bi se dobila uzdužno rebrasta struktura.


Коментари

  1. Svaka cast, pre svega na umesnosti i strpljenju, svaka cast. SUper je ispalo i kuca je preslatka. Odeca za kuce je super biznis, eto tebi pocetka i to dobrog. A od cega su slova?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao, hvala, Natashenjka! Jeste trebalo malo vise strpljenja. Ne znam od cega su slova, to su dve dame dodale :)

      Избриши

Постави коментар

Hvala na poseti i komentarima! :-)