Haljinica i papučice "Mila"
Pletena haljinica i heklane papučice za devojčicu od 12-15 meseci.

Napomena: Haljinica je inspirisana modelima koje možete pogledati ovde, a papučice takođe nečim što sam pronašla na sajtu Craftsy - pogledajte ovaj link. Razlika je u tome što su originalne papučice urađene tehnikom pletenja
(osim ivica koje su heklane), a ja sam ih cele uradila bodovima kukičanja.
I haljinicu i papučice uradila sam improvizujući, jer šeme ili nisu bile dostupne ili nisu besplatne. Haljinica

Materijal:

oko 150gr pamučnog prediva, merceriziranog, i to 50gr braon, 100gr bež i ostaci roze boje za cvet. Ja sam koristila predivo "Helena" u braon boji (100gr = 250m) za igle br.3 - 3,5, a za bež boju predivo "Vera" (50gr = 125m) iste debljine. Od ovog materijala, nakon pletenja haljinice, ostaće vam dovoljno prediva i za papučice.


Bodovi:

- bod pirinča (na neparnom broju petlji raditi 1p.pravo, 1p.obrnuto - ponavljati u svim redovima, - to znači da nad pravim petljama radite obrnute petlje, a nad obrnutim prave petlje.)

- glat bod (na licu pletiva prave petlje, na naličju obrnute)

- rebrasti bod 1/1 (1p pravo, 1p obrnuto u svim redovima, na parnom broju petlji)


Izrada:

Leđa
Početi braon bojom - nanižite 81 petlju i radite bod pirinča 10 redova (= 3cm). Ujedno pripremite i dva markera - dva komadića vunice ili konca, drugačije boje u odnosu na pletivo, koje ćete presaviti na pola i vezati u čvorić ostavivši dovoljno veliku omču da može da prođe kroz iglu.


 U 11.redu na prvih 7 petlji radite bod pirinča, postavite marker, sledećih 66 petlji pletite pravim petljama, 67.petlju udvostručite (=68 centralnih p.), postavite marker, na poslednjih 7 petlji - bod pirinča.


U naredna 4,5cm prvih i poslednjih 7 petlji plesti bodom pirinča, a centralnih 68 p. glat bodom. Na 7,5cm od početka pletiva promeniti boju - bež, i nastaviti na isti način do 21,5cm.

Na 21,5cm (na licu pletiva) prvih 7p. plesti bodom pirinča, dalje svaku 3. i 4. petlju isplesti zajedno pravo 17x (umesto 68, imaćete 50 centralnih petlji), poslednjih 7p. isplesti bodom pirinča. U sledećem reduprvih 7p. plesti bodom pirinča, centralnih 50p. plesti rebrastim bodom 1/1, poslednjih 7p. plesti bodom pirinča. Nastaviti na ovaj način do 31cm.

U sledećem redu (na licu pletiva) prvih 7p. isplesti bodom pirinča, uklonite marker, centralnih 48 petlji isplesti pravo, poslednje 2 centralne p. ispletite zajedno pravo da biste sveli petlje na neparan broj, uklonite marker, poslednjih 7p. isplesti bodom pirinča. Narednih 10 redova raditi bod pirinča na svim petljama.

Tregeri:
U sl. redu (lice pletiva) uradite prvih 7p. bodom pirinča i prebacite ih na pomoćnu nit, sledećih 48 p. završite, poslednjih 7p. pletite bodom pirinča 5cm. Na 5.cm uradite rupicu za dugme: 1 petlja pravo, 1 petlja obrnuto, završite 3 sledeće p., 1p pravo, 1p. obrnuto. Okrenite. Sl. red: 1p. pravo, 1p. obrnuto, nanižite nove 3p, 1p. pravo, 1p. obrnuto. Okrenite. Sl.2 reda: bod pirinča, zatim u narednom redu završite sve petlje.

Prvih 7p. sa pomoćne niti prebacite na iglu i ispletite kao i prethodni treger.


Prednjica:
Pletite kao leđa do 7,5cm.

U sledećem redu, na licu pletiva, počnite izradu džepa: uradite 7p. bodom pirinča, narednih 47 p. pravo, a preostale p. prebacite na pomoćnu nit i tu nit vežite u mašnicu da se petlje ne bi rasule. Ove p. ćete plesti kasnije. U sl.redu ispletite pravo prvih 26p., a preostale p. takođe prebacite na pomoćnu nit i ostavite ih za kasnije. Na iglama će ostati 26p. Pletite džep glat bodom 12cm i završite sve p. na naličju.

Sa naličja, iglom pokupite 28p. sa pomoćne niti s desne strane, uključujući i marker, zatim iz prvog reda urađenog džepa podignite 26p. i na kraju sa druge pomoćne niti pokupite preostalih 28p, uključujući i marker. Ovde ćete promeniti boju - drap. Nastavite pletenje kao za leđa od 7,5cm do kraja. Džep će sa lica biti ispred pletiva.


Po završetku, prišijte levu i desnu stranu džepa za prednjicu. Sašijte bočne šavove s naličja, ali pritom ostavite otvore za ruke od početka rebraste mustre do vrha.

Od ostataka roze prediva isheklajte cvetić i prišijte ga na džep. Prišijte 2 roze dugmeta na prednje tregere i druga dva na rebrasti deo prednjice kao ukras.


Prva varijanta - ružice od satenske trake kao ukras

Druga varijanta - heklane mašnice bolje su se uklopile sa haljinicom


Коментари

Постави коментар

Hvala na poseti i komentarima! :-)