Popkice

Za one pletilje koje ne vole da pletu čarape na 5 igala (moja noćna mora!),
evo idealnog rešenja! 

   Ja jako volim da isprobavam nove tehnike ručnih radova, a naročito u domenu štrikanja, međutim, pletenje čarapa na pet igala nikako mi ne polazi za rukom - petlje spadaju sa igle, nemam pojma gde je kraj, a gde početak, koja je sledeća igla kojom treba da pletem... nespretnosti nikad kraja!
Rešenje je ustvari u markeru koji će označiti početak i kraj reda, i, naravno, u upornosti, ali jednostavno nisam imala živaca.

Sva sreća, pa ja nisam jedini slučaj koji ne voli ovu vrstu pletenja, tako da su pletilje širom sveta smislile lakše načine za pletenje zimskih čarapa. Ovaj prelep model za popke pronašla sam na sajtu DROPS Design.


Na njihovom sajtu naći ćete još mnogo modela čarapa, sokni, popki, kao i odevnih predmeta.

*     *     *

Ove popkice pletu se na dve obične igle, zatim se sastave u "čizmicu" i gornja ivica se opkukiča heklicom. I cvetić je takođe urađen tehnikom kukičanja.


Ispletite ovakav oblik (naći ćete detaljno uputstvo u linku gore).


Zatim sve preostale petlje namaknite na heklicu i njom provucite nit kroz sve petlje 2x - na jednu, pa zatim na drugu stranu. Odsecite nit.


 Presavijte pletivo na pola po širini, kao na donjoj slici, da biste dobili oblik čizmice. Heklicom ili tupom šivaćom iglom sastavite gornji šav od vrha prsta skoro do kraja sare; ostavite mali deo šava na sari otvoren (oko 3cm).
Sašijte i zadnji šav - od pete nagore.


Na slikama dole vidi se sašivena popka pre završnih ukrasa.


 Uvucite sve konce, prevrnite patofnicu i isheklajte gornju ivicu kontrastnim predivom.


Ja sam svoju verziju malo promenila.Najpre, u originalu piše da se bod mahovine (ili kako ga mi još zovemo "pirinač") radi na parnom broju petlji. Bod pirinča najlakše je raditi na neparnom broju petlji, jer svaki red započinjete na isti način: 1p. pravo, 1p. obrnuto. Dakle, možete broj petlji povećati ili smanjiti za 1p. Ja savetujem da smanjite s obzirom da se pletivo uvek malo rasteže.


 Druga stvar koju sam promenila jesu kukičana ivica i cvet. Ivicu sam uradila ovako: 1 red nst. oko gornje ivice (koja nije zašivena do kraja). U drugom redu uradite 1 mrtvu p. na početku reda, *1vs u 3.p., 1nst u 3.p.* (ponavljati od * do * do kraja).
Cvetić sam uradila iz glave.

 Interesantna stvar kod ovih patikica je u tome što se zadati oblik može isheklati, pa čak i iskrojiti od neke deblje vunene tkanine. Bodove možete da birate do mile volje, a ja savetujem rebrasti bod pletenja, jer je on čvrst i postojan. Šiveni modeli mogu se ukrasiti aplikacijama, heklanim cvetićima, zvezdicama, bordurama... mogućnosti su zaista neverovatno velike.


S obzirom na to sa koliko različitih tehnika možete napraviti ove lepe čarapice, i koliko malo vremena je potrebno za njihovu izradu, ja verujem da ćete naći nadahnuće u ovom modelu, bilo da se odlučite da ih napravite sebi ili ih poklonite dragoj osobi.


Коментари

 1. Preslatke su, iako ja uživam u pletenju na 5 igala, to mi je trenutno opsesija. :) Ali, moraću da probam i ovako. Super. :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. To je sjajno, Emili Naomi! Ja se zaista divim pletiljama koje umeju da barataju sa 5 igala. Hvala na komentaru, obavezno probajte i ovu varijantu, jako je zabavno :)

   Избриши
 2. Videla sam ih otkad, a nikako da prokomentarisem. Diivne su!

  ОдговориИзбриши
 3. Svidjaju mi se mnogo, a i boja vunice je bas,bas fantasticna! Verujem da se lako pletu,kao sto kazes! A i sigurno su tople!

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Hvala na poseti i komentarima! :-)