Ciganska suknja u kombinaciji pletenja i šivenja


 Neću biti politički korektna, pa reći da volim romsku, već cigansku muziku. Za mene reči Cigani i ciganski nisu pogrda ni podsmeh, već označavaju nešto lepo, šareno, veselo, ali i duboko tužno, skitalačko, obavijeno vatrenom stradalničkom dušom i prelepom muzikom koja sve gore pobrojano uobličava u neponovljivu celinu.


 Osim ovog vatrenog muzičkog pravca, volim i ciganski stil oblačenja - više naginjem ka šarenilu i jarkim nijansama crvene boje nego ka smirenosti jednobojnog. Zato ovde želim da podelim svoju verziju jedne od dvaju širokih sukanja koje sam već objavila na svom drugom blogu Krpena LUTKICA Tandrzvrk, urađene u tehnici pletenja na okruglim iglama.


  Suknja je inspirisana modelom iz ruskog časopisa Журнал МОД 551

Za ovu suknju nije potrebno da namenski kupujete vunicu, već sakupite ostatke prediva koje vam se mota po ćoškovima, korpama, kutijama, složite boje koje volite, i... u akciju!Osim sitnih (a, bogme, i krupnih) klupčića vunice, pamuka, viskoze, lukresa, i sl., trebaće vam i dobri živci, jer ovakav poduhvat ne može baš svako sprovesti u delo. Nije potrebno da imate naročitu veštinu i puno pletačkog znanja, ali da biste je uradili, biće potrebno da budete barem malo luckasti, uporni, dokoni, a iznad svega da volite dobru staru "Ođilu" koja će vam pružiti dodatni elan... Ja preporučujem da uz štrikanje ovog modela obavezno odslušate: Ciganočka, Solniško, Progeja, Jehal Cigan...


Izrada se sastoji u tome da, nakon što uzmete svoje mere, na okrugloj igli ispletete komad od struka do kuka u širini kukova. Zatim komade od kuka nadole započinjete duplo većim brojem petlji nego što je bio prethodni (izuzetak su samo tanke bordurice između svakog segmenta pletiva kod kojih broj petlji ostaje isti kao i u prethodnoj sekciji). Na taj način dobijate ogroman broj petlji na igli, ali rad ide relativno brzo, jer se boje smenjuju na svakih 5-15cm, a pletu se samo prave petlje, osim između svake pruge gde se pletu tanke bordurice u ažur mustri, a ova mustra taman dobro dođe da razbije monotoniju. 

Mustra za borduricu je sledeća:
1. red - obrnute petlje
2. red - prave petlje
3. red - *1 navoj, 2p isplesti zajedno obrnuto*; od * do * ponavljati do kraja reda.
4. red - kao 2. red
5. red - kao 1. redKao po mom dobrom starom običaju, original je pretrpeo i neke izmene - nisu samo klubad ta koja zatrpavaju moj životni i radni prostor, već i tkanine zauzimaju važno mesto u stanu. Pa, kad je već i njih viška, zašto se ne poigrati maštom i ubaciti jedno parče u suknjicu? :) Iskreno rečeno, kad je rad počeo da se širi munjevitom brzinom, pomislila sam da će trajati unedogled, pa sam zato, između ostalog, rešila da umesto štrikanog volana u svoju verziju suknje umetnem i jedan šiveni deo. Pored toga, ni vunice ne bi bilo dovoljno za pomenuti volan. Materijal koji sam iskoristila ostatak je plišanog mebl štofa karmin-crvene boje koji ima lep sjaj, i koji je dao živost zagasito-rumenim i bledo-ružičastim tonovima ostalih, pletenih volana, a po stilu se dobro uklopio i sa svetlucavim lukres predivom kojim sam uradila bordurice između svakog od njih. Ova čudna, ali, po meni uspešna kombinacija vunice, pamuka, lukresa i pliša, ovom mom modelu daje malo svečaniji i glamurozniji izgled, ali je melirani delovi fino smiruju kako bojom, tako i svojom zimskom teksturom.


Kada se moj rad puno raširio, igle su mi bile prekratke da izdrže tako veliki broj petlji. One su, naime, stajale na igli, ali je bilo vrlo teško pomerati petlje prema radnoj igli, i bilo je skoro nemoguće plesti. Da i ne pričam o naporu za ruke koji sam morala da uložim u svaki red. Evo, kolika je širina gotove suknje - plišani volan je skoro pun krug, a poslednja dva i više od punog kruga.


  Na internetu pratim puno sajtova koji se bave štrikanjem, pa samim tim i priborom za pletenje, i negde sam pročitala da postoje veoma dugačke okrugle igle. Međutim, u Beogradu je apsolutno nemoguće naći bilo šta duže od 100cm (a i 100cm naći je pravo čudo), akamoli nešto duže od metra, jer je meni bila potrebna igla dužine od najmanje 150cm.


U jednoj radnji za koju znam da su takve igle prodavali, nestalo ih je! Bila sam spremna da platim 7-8 puta skuplje igle, ali, avaj! Nema, pa nema! Nekoliko dana sam mozgala šta da radim i gde da ih nabavim. Čak sam pomislila da probam da ih napravim (dobila sam i objašnjenje od jedne pletilje koja je sama napravila dugačke igle), ali mi je najednom sinula ideja - igle za čarape!!! Baš kao što se igle za čarape koriste tako što smenjujete jednu po jednu, tako mogu da se smenjuju i okrugle igle :-)


 I tako sam ja otišla u svoju omiljenu radnju koja prodaje super jeftin materijal, i dokupila još dve okrugle igle od po 80cm istog broja kao i ona kojom sam radila - 3 igle od po 80cm = 240cm!!! Skoro dva ipo metra! Na dve igle nanizane su petlje, a trećom se plete. Kako su se samo petljice lepo namestile na sve tri igle! Oooo, kako sam bila srećna i ponosna! Sigurna sam da nisam prva koja se dosetila ovakvog rešenja, ali ipak sam do toga došla sama! Uspela sam da završim široke volane bez problema, a broj petlji na poslednjem bio je 960! Veliki uspeh, rekla bih.

Na kraju rada, u gornju borduricu uvukla sam isheklani gajtan za vezivanje, urađen trostrukom niti samo od petlji lančića. Kroz krajeve gajtana provukla sam tri perlice u roze i crvenoj boji.

Napomena: Ako imate dovoljno mašte i kreativnog duha, vaša suknja može biti sasvim drugačija i originalna kako izborom drugih boja, tako i raznih bodova i materijala. Ako niste vični pletenju, ovaj model možete isheklati u svojoj omiljenoj mustri, ili je možete sašiti od tkanina raznih boja. Svaka kombinacija stvoriće nov i neponovljiv rad koji ćete imati samo vi!

I jedna zanimljiva informacija za kraj - moja gotova suknja teži čak 900 grama!Dok smo slikali moje najnovije radove, muž i ja smo se malo igrali "selfija" - jedne, među današnjom omladinom veoma popularne igre fotoaparatima i ogledalima, pa, eto, da podelim i ove fotke sa vama... (nažalost, nismo ispoštovali sva pravila "selfija", jer ogledala nisu iz wc-a... ;-)


Vladin novi roze džemper biće objavljen u sledećm postu.Коментари

  1. Svaka ti cast.Ovo je podvig uraditi.Suknja je vrhunska:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Cale! Jeste jedan mali podvig, treba imati živaca, ali je zato rad krajnje jednostavan i neobično zabavan :)

      Избриши

Постави коментар

Hvala na poseti i komentarima! :-)