Crvena pamučna haljina

Read this text in English


Veličine: S (M/L/XL)

   Slika 1                                                   Slika 2

Materijal

- 500 (550/600/650) gr pamučnog prediva "Helena" karmin crvene boje, 100g = 250m (ili drugo predivo za heklicu br. 3).

- Heklica br. 3

- 10 sitnijih belih perlica (koje mogu da se provuku kroz predivo)

- Oko 1m x 140cm tkanine za postavu, konac i igla za prišivanje postave

- lastiš

Prednji i zadnji deo (kukičaju se izjedna ukrug)

Deo A (od crvene linije na gore)

Započnite heklanje od dela A i to od crvene linije koja leži malo ispod linije struka (kao na crtežu dole). Crtež prikazuje prednjicu (levo) i leđa (desno), ali haljina se plete ukrug.

 Crtež


Sekvenca (sequence) na donjem dijagramu pokazuje uzorak za najmanju veličinu: S - 5 petlji lančića za vertikalnu prugu plus 14 petlji za motiv školjke;

Za veličinu M - sekvenca će biti: 6 petlji lančića za vertikalnu prugu plus 14 petlji za motiv školjke;

Za veličinu L - sekvenca će biti: 7 petlji lančića za vertikalnu prugu plus 14 petlji za motiv školjke;

Za veličinu XL - sekvenca će biti: 8 petlji lančića za vertikalnu prugu plus 14 petlji za motiv školjke;Dijagram
Legenda i objašnjenja sa dijagrama:

slip stitch = mrtva petlja (mp)
single crochet = niski stubić (ns)
double crochet = visoki stubić sa 1 navojem (vst)
3 triple crochet stitches worked together = 3 dvostruka visoka stubića urađena zajedno (bobica)

Skraćenice:

petlja (p)
petlja lančića (pl)
sledeći (sl.)
preskočiti (pr)

Počnite sa 190 (200/210/220) pl i mrtvom petljom sastavite prvu i poslednju pl - haljinu ćete raditi ukrug. Pratite dijagram (započnite svaki krug sa 3pl umesto prvog vst; ove prve 3pl u daljem tekstu označene su kao vst):

1. krug - *5vst (6vst/7vst/8vst), 3pl, pr 4p, 1ns, 5pl, pr 4p 1ns, 3pl, pr 4p*. Ponovite od * do * 9x.
2. krug - *5vst (6vst/7vst/8vst) nad vst prethodnog reda, 3pl, 12vst u drugi luk, 3pl, pr sl luk*. Ponovite od * do * 9x.
3. krug - *5vst (6vst/7vst/8vst), 2pl, 1bobica nad prva 3vst, (3pl, 1bobica nad sledeća 3vst) ponoviti još 2x, 2pl*. Ponovite od * do * 9x.
4. krug - *5vst (6vst/7vst/8vst), 4pl, 1ns u luk posle prve bobice, 5pl, 1ns u poslednji luk pre poslednje bobice, 4pl*. Ponovite 9x od * do *.

Ponovite krugove 1-4 još 6x, ali u poslednja 4 reda dodajte po jedan vst u grupama vst, t.j. na početku svake sekvence radite 6vst (7vst/8vst/9vst) umesto 5vst (6vst/7vst/8vst). Na taj način povećaćete gornju ivicu dela A gde je i vaše telo šire (to je deo ispod grudi).

Sledeći red - *6vst (7vst/8vst/9vst), 4vst u sledeći luk, 3vst u sl. luk, 4vst u sl. luk*. Ponavljajte od * do * do kraja reda. U sledećem redu radite po 1vst u svaki vst prethodnog reda. Na kraju ovog reda prekinite nit.

Slika 3

Deo B - grudne korpice

Nakon završenog dela A započnite izradu grudnih korpica (B) svaku posebno.


Leva korpica - Na licu pletiva pričvrstite nit tačno iznad središnjeg luka bilo koje školjke i nastavite ovako:

1. red - 2mp u dve p. sa desne strane, 5vst u onu p. u koju ste upravo pričvrstili nit, 1mp u drugi vst prethodnog reda (s leve strane). Posle svakog poslednjeg vst na kraju reda uradite 1mp u 2.vst prethodnog reda dela A da biste celu donju stranu korpice povezali sa gornjom ivicom dela A. Okrenite rad.

2. red - 2vst, 5vst u sl.p., 2vst. Okrenite rad.
3. red - 4vst, 5vst u sl.p., 4vst. Okrenite rad.

Nastavite ovo dodavanje petlji - radite vst s jedne strane korpice dok ne stignete do centralne p. u koju ćete raditi po 5vst, zatim nastavite vst duž druge strane korpice. Uradite ukupno 13 (14/15/16) redova. Kada završite korpicu njena donja strana trebalo bi da se proteže od sredine jedne grupe vst (to će biti sredina prednjice) do četvrte grupe vst, što će biti bočna strana (vidite sliku 3 iznad), odnosno sa 3 motiva školjke razmaka od leve do desne ivice korpice.

Uradite desnu korpicu na isti način.


Deo C - suknja

Sada počnite izradu suknje - deo C, tako što ćete pričvrstiti nit na donju ivicu dela A.

Nastavite kukičanje kao i deo A, prateći osnovni uzorak sa dijagrama, ali kako se suknja produžava nadole, proširujte je proporcionalno vašem obimu kukova tako što ćete dodavati po 1vst u svakom 2. redu u grupama od 5 (6/7/8) vst. Počnite dodavanje u 3. redu (umesto 5(6/7/8) imaćete 6 (7/8/9) vst u grupama vst, zatim u 5. redu imaćete 7(8/9/10), itd) dok ne dođete do 12 (13/14/15)vst u grupama vst. Motiv školjke ostaje na istom broju petlji. Dalje nastavite pravo bez dodavanja i kukičajte do željene dužine.

Slika 4

Na Slici 4 možete videti prva tri reda dela A (gornji deo slike) i ispod njih (u obliku oka) početak dela C - suknju - koja se kukiča nadole.

Bretele

Za bretelu uradite lančić željene dužine, pričvrstite poslednju pl za vrh jedne korpice, zatim uradite 1 red ns sa pikotima posle svakog 7.ns (pikot = 3pl, 1ns u prvu pl od te 3 urađene). Uradite i drugi red ns sa pikotima sa suprotne strane lančića. Napravite i drugu bretelu na isti način. Prišijte bretele za zadnju ivicu dela A (leđa).

Opkukičavanje i završna obrada


Opkukičajte donju ivicu haljine ns sa pikotima nakon svakog 7.ns. Isto uradite i oko korpica, ispod ruku i na ivici leđa.

Prišijte lastiš na unutrašnju stranu gornje ivice i ispod ruku da biste dobili čvršću ivicu koja će ujedno i lepše da stoji, naročito zbog činjenice da se pamuk nakon dužeg nošenja raširi i malo omlitavi. Postavite haljinu odgovarajućom tkaninom.

Kada uradite haljinu, možda će vam se dekolte učiniti predubokim. Da biste ga smanjili, isheklajte lančić oko 75cm dužine za pertlanje prednjeg dela haljine. Zapertlajte ga odozdo na gore, kao što biste zapertlali korset, počevši od mesta gde se korpice spajaju, provlačenjem između stubića poslednjeg reda koji ste uradili na korpicama. Kroz njihove krajeve provucite po 5 belih perlica i vežite krajeve niti u čvor da osigurate perlice.

Коментари