Cvet u Talasu

Cvet u Talasu je modni izazov koji će svojim dizajnom dirnuti u smelost pojedinih žena. Za ovu vrstu odvažnosti potreban je jasan stav o stilu koji želite da pokažete ili izgradite; naravno, za one najhrabrije, ovaj model biće neizostavni komad odeće za “cool” provod na mnogim svečanostima i sigurno će biti predmet razgovora kad god vas na njih nanese val originalnosti.


O svojoj saradnji sa domaćim online magazinom o šivenju i krojenju pod nazivom Anita Mei već sam pisala u jednom od ranijih postova koji možete pročitati na stranici Krpena LUTKICA u magazinu o šivenju "Anita Mei".

Idejni tvorac modela Cvet u talasu je glavni urednik Magazina Maja Urošević. Moj zadatak u rubrici Projekat u poslednjem izdanju časopisa bio je da njen nacrt haljine pretočim u rasklop za pravljenje kroja, čija detaljna izrada je objašnjena upravo u


Krojenje i šivenje ove prelepe haljine zahteva malo više iskustva, ali za sve one krojačice koje su bilo kada u životu sašile model haljine koji prati liniju tela sa rajsferšlusom na leđima, uz malo truda, ovaj poduhvat biće prava zabava i zadovoljstvo.


Haljina je sašivena od tri različita materijala - belog (pamuk sa elastinom), crnog i cvetnog (tanak pamuk). Kao što se i vidi na fotografijama, prednji centralni deo haljine čini dezenirana cvetna tkanina koja sadrži crnu i belu boju u svom printu, a prisustvo jarke narandžaste sasvim elegantno oživljava čitav model. Prelaz između crne i dezenirane strane je ravna linija, dok je šav između belog i cvetnog materijala talasasta linija zbog koje je i sam model dobio ime Cvet u Talasu.

Mašnica na leđnom delu okovratnika

Slika gore pokazuje deo leđa - dve polovine sašivene su od kontrastnih tkanina tako da se na bočnim šavovima poklapaju sa prednjicom, t.j. crna sa crnom, a bela sa belom. Maja je svojoj haljini prišila i narandžasti rajsferšlus, tako da je u potpunosti zadržala stil tri boje i na leđnom delu. Malena bela mašna diskretno zatvara kopčanje i ujedno dodaje kontrastni efekat na okovratniku. Mašnica je sa jedne strane zašivena za okovratnik, a sa druge strane se za njega zakopčava na drikere, i time ujedno bolje i čvršće prianja na tkaninu.

Okovratnik spreda - lep, ženstven otvor oko vrata ističe lepotu ramena našeg prelepog modela Zore Ristić

O tome kako transformisati gotov, običan kroj haljine uz telo sa rajsferšlusom na leđima (Crtež 1) u kroj haljine koju ćete sašiti od tri različite tkanine, sa okovratnikom spuštenim ispod ramena (Crtež 9), pročitajte u najnovijem broju Magazina o šivenju i krojenju Anita Mei.


Ako vam se dopao model Cvet u Talasu, i ako ste poželeli da iskrojite i sašijete ovakvu letnju haljinu, drugi deo izrade, koji je posvećen šivenju, pročitajte u sledećem, 8. broju časopisa, koji je planiran za mesec mart. U narednom broju videćete i drugu varijantu ove haljine urađenu u ružičastim i bordo tonovima, sa drugačijim izborom tkanina, kao i sa par izmena u pogledu detelja.

 Do tada uživajte i u ostalim rubrikama: O materijalu, Mala škola detalja, Gost kreator, Pogled kroz špijunku, Razglednica sa puta, Kreativni umovi, Odmor 3 u 1.

Коментари