5 praktičnih saveta: Kako da naučim da šijem?

Read this text in English

  Nekoliko važnih pitanja o garderobi i šivenju

   

  • Da li oduvek želite da stvarate sopstvene kreacije?
  • Da li ste nasledili babinu šivaću mašinu, odavno želite da je isprobate, ali nikako da se  osmelite, niko vam to nije pokazao...?
  • Da li imate problem prilikom kupovine odeće - ne uklapate se u standardne konfekcijske brojeve, kupovna odeća vam nikada ne stoji tako dobro kao vašoj savršeno izvajanoj prijateljici? 
  • Da li neku odeću koju vidite želite da imate ali je ona preskupa, nedostižna, nema je u prodaji gde vi živite?
  • Da li se divite onoj svojoj poznanici koja sama sebi šije božanstvenu i neponovljivu garderobu i uvek izgleda kao iz kutijice?
    
  Ako ste na neka od gore navedenih pitanja odgovorili sa DA, onda će vas sigurno zanimati kako naučiti osnove šivenja, ali i kako postići dobar nivo šivaćeg umeća. Ovih 5 jednostavnih koraka otkrivaju odgovore na ponuđena pitanja.


  Korak 1.

  Odakle da počnem?

   

  Da biste naučili da šijete svoju odeću, lepo bi bilo da nabavite šivaću mašinu. Nije to baš apsolutno neophodno, ali značajno olakšava i ubrzava proces šivenja. Ako ste mašinu dobili u nasledstvo, ne propustite priliku da je maksimalno iskoristite.

  Ako je ipak nemate, možete probati da kupite polovnu mašinu preko nekog od sajtova koji nude polovnu robu. Sa Bagat mašinom sigurno nećete pogrešiti, Singerice su odlične, ali možda malko skuplje, a i novije generacije mašina svakako zavređuju poštovanje. Raspitajte se kod te svoje kreativne prijateljice šta ona preporučuje. Za početak, biće sasvim dovoljna neka jednostavna i jeftinija mašina za šivenje.  Korak 2.

  Da li ste tip koji voli da uči samostalno ili više volite da idete na kurseve?

   

  Svako može naučiti bilo koju veštinu, pa i šivenje. Ima mnogo samoukih švalja ili onih koje su osnove šivenja savladale uz pomoć mame, babe, tetke ili strine, pa možete i vi. Pre svega zapitajte se kakav tip učenika se krije u vama. Da li volite da učite sami, uz pomoć knjiga, tutorijala i videa, ili, pak, bolje napredujete i razumete ako se upišete na kurs? Možete se prisetiti kako ste najlakše učili dok ste bili u školi.

  Nakon toga upoznajte sa svojom mašinom. Uz svaku mašinu dolazi i uputstvo napisano za apsolutnog početnika, pa neće biti problema da uz sličice, fotke i objašnjenja shvatite kako ta šklopocija radi. Uputstvo možete da "izguglate" i na internetu ako se desi da ga uz mašinu niste dobili.

  Za početak uzmite komad neke stare tkanine, konac za šivenje, i - krenite u istraživanje. Naučite kako da uključite mašinu, kako da udenete gornji konac u iglu i kako da namotate donji konac na špulnu (da, da, imate konac gore, i konac dole). Podesite mašinu na običan, ravan štep, i uradite nekoliko redova u raznim pravcima da steknete osećaj. Isprobajte zatim i cik-cak bod, proverite kako izgledaju ukrasni štepovi, i... štekćite da se sav komšiluk čudi!

  U Magazinu o šivenju i krojenju Anita Mei pronaći ćete detaljna objašnjenja o korišćenju šivaće mašine i njenim funkcijama. Evo šta se gde nalazi:
   
  3. broj - pogledajte kako izgleda klasična Bagat mašina i saznajte koje su njene osnovne funkcije
  4. broj - naučićete kako da postavite gornji konac
  5. broj - savladaćete i postavljanje donjeg konca u mašinu
  6. broj - kako se šije ravan štep


  Korak 3. 

  Korisne knjige, časopisi i sajtovi

   

  Na internetu, naravno, možete pronaći puuuuuuno knjiga, sajtova i tutorijala za šivenje. Umesto da igrate igrice, blejite na društvenim mrežama i skidate filmove i novu sezonu omiljene trećerazredne serije, poskidajte neke korisne knjižice u pdf formatu, odgledajte par videa (samo par komada, nemojte preterati) i pronađite blogove koji se bave šivenjem i krojenjem. Sačuvajte sve to u omiljene stranice za kasnije. Obavezno kupite i neki provereni časopis o šivenju - to je trošak od svega 200-300 din., a isplatiće se desetostruko.

  Listu preporučenih sajtova o šivenju pogledajte na kraju ovog teksta.


  Jedna odlična preporuka za one koji vole da imaju knjige u papiru odnosi se na komplet knjiga Ručni Radovi. Sledite link i pročitajte o mom iskustvu sa ovim antikvarnim knjigama.


  A za one koji makar malo vladaju engleskim jezikom, još dve sjajne knjige biće pravo malo blago:  Korak 4. 

  Za početak - jednostavni krojevi

   

  a) Odaberite jednostavniji kroj za bluzu - npr. slepi miš!

  Kada ste apsolvirali štepove na mašini, možete se baciti na krojenje nečeg konkretnog što ćete zaista želeti da nosite. Možda najjednostavniji model za krojenje i šivenje, a u isto vreme sa najmanje šanse da nešto upropastite, svakako je bluza sa tzv. miš-rukavima. Samo par šavova i obruba i unikatna bluzica je spremna za pokazivanje ostalim drugaricama koje se još nisu odvažile kao VI!

   Tkanina je složena duplo, samo izmerite širinu kukova i neka 1/2 te mere bude širina donje ivice. Imaćete ležernu majicu kratkih rukava. Ako na njoj još nešto i nacrtate - eto jedinstvene bluze koju ne možete naći ni u jednoj radnji!
  b) Isprobajte još jedan jednostavan kroj - suknja u polukrug!

  Za ovu avanturu možete da kupite i neki provereni modni časopis o šivenju iz kojeg ćete izvaditi kroj za ovaj model suknje i sačuvati ga kao svoju najveću dragocenost! Tu ćete već naučiti kako da sašijete pojas i skoro da ste savladali najosnovnije tehnike šivenja. Evo i jednog mog predloga; sledite gornji link da naučite kako iskrojiti suknju po svojim merama.


  c) I jedan model koji možete sašiti i ručno, bez mašine - Haljina "Grkinja".
  Korak 5. 

  Igrajte se detaljima!


  Kada sašijete svoju prvu bluzu ili suknju, uvidećete greške koje ste možda napravili, pa ćete moći da ih ispravite u svom sledećem poduhvatu. Isti kroj iskoristite da sašijete nov komad, ali promenite materijal, produžite ili skratite rukave, raširite ili suzite vratni izrez, dodajte mašnicu, ukrasnu dugmad ili pantljiku oko struka, - niko neće moći da "provali" da imate dve iste bluzice, iskrojene po jednom šnitu. 

  Produžite model nadole - dobićete haljinu "slepi miš", kao na slici gore...


  Ili nacrtajte jednostavnu sličicu flomasterima za tkanine...


  Na novu suknjicu našijte karner, iskrojte pojas od kontraste tkanine, prišijte dugmad, našijte džepove, i svaki odevni predmet predstavljaće Vaše neponovljivo umetničko delo. Idejama nikad kraja!
  Zaključak

  Nakon prvih pokušaja, možda ćete poželeti da se usavršite i da naučite da modelujete komplikovanije modele. A možda će vam i ovi početnički koraci biti sasvim dovoljni da iskažete svoju maštu, da se pohvalite novom veštinom, da uvek izgledate drugačije i modernije od drugih. Kako god se vaš kreativni um razvijao, steći ćete jedno novo iskustvo, i uživaćete u neponovljivim, stvaralačkim avanturama...


  Korisni sajtovi i blogovi:

  DIY Outbox Fashion and Stuff

  Коментари

  1. Krpena Lutkice, dopada mi se stranica, puna je korisnih saveta taman koliko je potrebno početnicima.
   Pročitala sam vaše predstavljanje, a kako ste profesor i Ruskog jezika imam molbu za vas, na linku koji navodim se nalazi objašnjenje kako napraviti kroj za grudnjak po svojim merama, ja sam to probala nagađajući kako bi trebalo ali linija spajanja donje i gornje kapne nije iste dužine. Sandra69 to verovatno objašnjava kako rešiti. Postoji li mogućnost da to pogledate i napišete? Hvala u svakom slučaju.

   https://club.season.ru/index.php?showtopic=2618&st=140&p=415625&#entry415625

   ОдговориИзбриши
   Одговори
   1. Draga Cvetak Zanovetak, hvala na lepim rečima, meni to puno znači. Ne znam tačno koji deo ove stranice Vas zanima, pa mi samo napišite precizno šta želite da prevedem. Možete mi pisati na mejl ako Vam je tako lakše.
    Srdačan pozdrav!
    Jelena

    Избриши
  2. Анониман13. март 2016. 14:47

   Pozdrav,
   Molim Vas,pošto sam totalni početnik u šivanju,da li mi možete ukratko objasniti kako izvući šnit s postojeće haljine koje posjedujem.Ili ako imate neki link s takvim tutorialom,mnogo biste mi pomogli.Hvala unaprijed.

   ОдговориИзбриши
   Одговори
   1. Poštovana,
    Pokušaću u par rečenica da Vam objasnim kako da izvučete šnit iz gotove haljine. Najlakše bi bilo da je celu oparate, pa da krojite deo po deo, ali ako ta opcija ne dolazi u obzir, onda položite haljinu na ravnu podlogu, izravnajte sve ivice i preko nje postavite flis-papir (tanak, poluproziran papir za krojenje). Na papiru iscrtajte polovinu prednjeg dela prateći konture haljine. Isto uradite i sa leđnim delom, dakle samo polovinu jer je tako zagarantovana simetrija nove haljine. Ako haljina ima rukave, onda na krojnom papiru iscrtajte najpre prednju stranu rukava, haljinu okrenite na leđni deo, pa zatim tik do nje iscrtajte i zadnju str. rukava. Kada sa papirnog kroja budete prenosili kroj na tkaninu, za šavove dodajte unaokolo 2cm, a za porub haljine 4-5cm.
    Ako Vaša haljina ima ušitke, onda se stvar malo komplikuje, pa je teško objasniti na ovako malom prostoru.
    Inače, imam u planu jedan ovakav tutorijal, pratite objave na blogu Krpena LUTKICA, nadam se da će uskoro stići i ovo što Vas zanima.
    Hvala na komentaru! Puno sreće u šivenju i krojenju!
    Jelena

    Избриши

  Постави коментар

  Hvala na poseti i komentarima! :-)