Tamo gde spustiš sidro...


Jedna oslikana majica za mog divnog brata Nikolu :)

Vrlo je lako napraviti originalan i lični poklon. Ako volite da crtate, kupite gotovu majicu i oslikajte je konturnim markerima za tekstil.
Nikola je odavno poželeo da ima veliko sidro, a ja sam dodala i pisanu poruku.Materijal:

- muška majica 
- konturni marker za bojenje tekstila
- papir za štampanje i slika sa interneta po želji
- komad kartona za šablon veličine odabrane slike
- makaze za papir sa oštrim vrhom
- lepak za papir 
- špenadle
- pegla
- stare novine (dovoljno debeo sloj od 20-ak listova)

Pravljenje šablona: 

 

1. Odaberite sliku koju želite i odštampajte je u A4, A3 formatu ili kao poster u više slika, zavisno od toga koliko veliku sliku želite. Ja sam odabrala sliku sidra koju sam pronašla na netu i odštampala je u veličini postera 2x2 na A4 papiru kod kuće. Za početnike preporučujem jednostavan crtež, siluetu ili bilo kakvu drugu sliku bez previše detalja, koja ne zahteva mnogo slikarskog umeća i čije konture je lako iseći.


2. Odštampanu sličicu zalepite na karton lepkom za papir.


3. Isecite konture onako kako želite da se vide na odevnom predmetu. U mom slučaju isečene su samo bele površine, naravno, pazeći da se ne preseku spojevi plave i bele boje.


 

 

Postupak oslikavanja 

 

4. Majicu ispeglajte, a zatim u nju uvucite debeo sloj novina kako boja ne bi probila na suprotnu stranu dok je oslikavate.

5. Šablon položite na lice majice i pribodite ga za nju špenadlama da se nebi pomerao dok slikate.

6. Marker za tekstil protresite i isprobajte kako boja iz njega teče na komadu kartona ili na nekoj staroj krpici. Iscrtajte nekoliko linija i oblika da biste "uhvatili ruku".

7. Sada možete da pređete na oslikavanje majice. Udahnite duboko, stavite osmeh na lice i - na posao! Pratite konture šablona i crtajte. Ne brinite ako neke linije budu nepravilne ili isprekidane - to je Vaš ručni rad i nesavršenost je upravo ono što ga čini ljupkim i dragocenim.

8. Kada završite sa izvlačenjem kontura, neke površine možete da popunite. Ja sam svoje ispunila cik-cak potezima, nisam želela da rad previše natopim bojom.

9. Kada završite oslikavanje NE UKLANJAJTE ŠABLON NI NOVINE da ne biste oštetili crtež. Majicu pažljivo prenesite na ravnu površinu, na neko zavučeno mesto gde niko od ukućana ili kućnih ljubimaca neće moći da joj priđe kako bi se na miru osušila. Vreme sušenja boje je oko 6 sati, ali moja preporuka je da je ostavite i duže ako ste u mogućnosti (10-12 sati).

10. Nakon sušenja pažljivo uklonite špenadle, šablon i novine. Majicu možete peglati s lica ili naličja preko krpe koja treba da prekrije oslikani deo - ako peglate s naličja, postavite krpu unutar majice, ako peglate s lica, krpu postavite preko majice. Glačajte peglom 10-15 min. sa prekidima. Na ovaj način boja se fiksira i neće se skidati prilikom pranja. Ovakav rad najbolje je prati ručno u blagom deterdžentu i laganim pritiskanjem bez ceđenja. Sušite je u hladu.

Коментари

 1. Lepo izgleda. Ja stacim karton u majicu i zakacim, malo zategnem majicu, stipaljkama, sa bi se sablon bolje popunio bojom.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala puno, Natašenjka! Ovaj komentar će biti od velike koristi svima koji žele da slikaju na tkanini. Taj predlog sa štipaljkama je sjajan! :)

   Избриши
 2. Svaka cast na natpisu i na celokupnom radu ovako nešto nisam odavno videla

  ОдговориИзбриши
 3. Hvala, draga jujuonthemoon :) Lepe reči puno znače!

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Hvala na poseti i komentarima! :-)