Džemperić za PitaKada je nedavno jedna moja mušterija pozvonila na vrata da bi preuzela svoju maramu "Kneginju", na moje veliko iznenađenje i oduševljenje, sa njom je u hodniku stajala i njena školska drugarica sa svojim psom Pitom na uzici :) Srele su se sasvim slučajno u mom komšiluku dok je Ivana tražila moju zgradu. Nataša, Pitova vlasnica, htela je da vidi moje radove i tako je naručila džemper za svog ljubimca.A Pit - to je jedno mirno i poslušno kučence, čak, rekla bih, i malo uplašeno. Kada se našao u nepoznatom prostoru, nije mu bilo lagodno. Šćućurio se pored Nataše i nije hteo da mrdne. Ipak, bio je toliko dobar da oliže moju ruku i krojački santimetar kada sam počela da ga merim. Bio je jako dobar i pokazalo se neverovatno lako uzeti sve potrebne mere za džemperić. Izmerila sam dužinu od vrata do repa, obim vrata, obim grudnog koša, obim repa (napravila sam malu omčicu za oko repića da se džemper ne bi pomerao levo-desno), obim noge, dužinu od grla do kraja stomaka (trebalo je ostaviti slobodan prostor da može komotno da piški).

Leđa

Džemper sam isplela od 100% vune, prediva "Trend" Superwash, 100gr = 110m, za igle br 6-7, a plela sam iglama br. 5. Samo predivo je šareno, čupkavo i neujednačene debljine, što gotovom odelcetu daje pomalo rustičan izgled.

Sa presavijenom kragnicom

Pre pletenja, a na osnovu uzetih mera, nacrtala sam kroj i u njega unela sve potrebne mere i izračunala broj petlji na osnovu prethodno urađenog probrog uzorka. VRLO VAŽNO je uraditi probni uzorak pre pletenja da ne biste došli u situaciju da pletivo parate i naknadno prilagođavate.

 Pletenje sam započela od rol-kragne rebrastim bodom 1/1 (1petlja pravo, 1 petlja obrnuto), na dve igle sa okretanjem. Posle kragne, ostatak džempera uradila sam običnim glat bodom (na licu pletiva prave petlje, na naličju obrnute).

Kao što se vidi na crtežu, posle rol-kragne i prvog trapeza, ostavila sam otvore za nogavice čija je širina jednaka polovini obima noge. Dalje sam nastavila pletenje prema krojnom nacrtu. Nogavice sam isplela ukrug na četiri igle za čarape br. 5 i rebrastim bodom 1/1. Dužina nogavica je otprilike do polovine noge, pa one mogu i da se zavrnu. Ovaj deo posla bio je pravi izazov, jer, u principu, ne volim da pletem iglama za čarape, a posebno pletenje vunenih čarapa nisam nikako uspela da savladam. Ipak, sve dok nema pletenja pete, nekako se snalazim :-)

Donji deo džemperića - sastavljen je iglom i koncem


Na donji deo leđa prišila sam dugme i heklicom isplela lančić od 20-ak petlji na kojima sam uradila jedan red niskih stubića. Na vrhu lančića ostavila sam otvor kao rupicu za dugme. Ova omčica ide oko repa da se džemper ne bi pomerao. Pit je, inače, kučence spašeno sa ulice. Nataša ga je udomila pošto ga je videla izgladnelog i uplašenog na ulici i podarila mu topli dom. Ne mogu rečima da iskažem koliko dobro delo je učinila, pa jedino ovom prilikom mogu da uputim poziv svima koji vole pse, mačke, ali i ostala divna stvorenja, da, ukoliko žele ljubimca, obavezno razmotre opciju udomljavanja unesrećenih ili ostavljenih životinja.


Povezana objava:
Dve dame s psetancetom

Коментари