Markiza od Bordoa

Kitnjasta, topla i mekana k'o duša!Obično volim da stavim rese na marame, ali Markizu sam ukrasila čipkastom borduricom od lančića.


Dimenzije

Dužina gornje ivice - 162cm
Visina - 95cm
Prečnik kružnog motiva - 12,5cm
Širina bordure - 4cm


Materijal

- 250gr vunice sastava 15% mohera i 85% akrilika - 160gr u bordo boji (za heklicu br. 3-4) i 90gr šatiranog prediva (od drap do roze nijanse) (za heklicu broj 2,5)
- Heklica br. 3,5

Osnovnu mustru od bordo vunice radila sam lepezicama prema šemi 1, ali od 5 vst za svaku lepezicu, i 1pl (umesto 4vst i 2pl, kako je na dijagramu). Kružne motive radila sam prema šemi 2.

Skraćenice

pl - petlja lančića
nst - niski stubić
vst - visoki stubić

Uputstvo

Prema šemi 1, predivom u bordo boji, uradite 24 reda osnove marame.
Kose stranice trougla opheklajte lukovima od po 5pl, a gornju ivicu opkukičajte sa po 5vst (lepezica) i 1pl, naizmenično, do kraja reda. Lepezice uradite u svaki međuprostor između 2 lepezice prethodnih redova.

Uradite 13 kružnih motiva sa šeme 2 šatiranim predivom. Motive zakačinjite na kose strane marame, i jednu za drugu, u poslednjem redu, prateći šemu.

Nastavite bordo predivom prema šemi 1, ukupno 5 redova. Zatim celu maramu opheklajte šatiranom vunicom.

U 1. redu opheklavanja radite *5pl, 1nst u prostor između dve lepezice, 5pl, 1nst između 2. i 3. vst lepeze*. Ponavljajte od * do *.
U 2. redu kukičajte po 2 luka od po 5pl iznad svakog luka prethodnog reda: *5pl, 1nst u luk, 5pl, 1nst u isti luk*. Ponavljajte od * do *.
U 3. i 4. redu heklajte lukove od po 6pl iznad svakog luka prethodnog reda: *6pl, 1nst u luk*. Ponavljajte od * do *.

Ispeglajte maramu preko krpe na umerenoj temperaturi i sa umerenom količine pare.