Torbica-futrolica za mobilni

Zašto je bolje da napravite svoju futrolicu za mobilni telefon umesto da kupite gotovu?Ja sam imala 5 razloga:

1. Nisam našla ni jednu koja mi se baš, baš sviđa
2. Sve futrole liče jedna na drugu
3. Izbor boja je veoma ograničen
4. U svom bunkeru sa klupčićima pronašla sam savršenu boju i strukturu prediva baš za svoj model telefona koji je u prefinjenoj zlatastoj boji
5. Imam neutoljivu žeđ da stvaram rukama, iglicama i koncima! :-)Opis rada je za futrolu u koju može stati telefon sa ekranom od 5,5 inča.
Dimenzije futrole - 10,5 X 16 cm
Dužina kaiša - 95 cm

Materijal

- 20-ak grama osnovnog prediva i ostaci prediva u kontrastnoj boji za borduru, debljine za heklicu br. 3 - 4
- heklica br. 3,5
- jedno veće dugme
- 3 drvene perlice
- igla sa velikom ušicom za šivenje debljim predivom

Skraćenice

p = petlja
mp = mrtva (provučena) petlja
pl = petlja lančića
nst = niski stubić
vst = visoki stubić

Uputstvo

Telo torbice

Osnovnom bojom na početnom lančiću od 19 p. uradite 18 nst.
Dalje nastavite niskim stubićima u visinu od 56 redova (povećajte ili smanjite broj redova u zavisnosti od vašeg prediva i veličine telefona). Prekinite nit.

Presavijte torbicu na pola i kontrastnom bojom opheklajte levu stranicu, dno, i desnu stranicu jednim redom nst, tako što ćete raditi po 2nst u svaki 2. red koji ste uradili osnovnom bojom. Na isti način opheklajte i gornje ivice otvora torbice, ali heklajte u krug - po 2nst u svaku 2. petlju. Uradite još jedan red nst, a u sledećem redu kukičajte ovako: *2nst, 1 piko (3pl, 1mp u prvu pl)*. Ponavljajte od * do * do kraja kruga. Prekinite nit, provucite je ispod nekoliko petlji sa unutrašnje strane da se ne vidi.


Kaiš

Učvrstite nit osnovne boje za jednu gornju stranu torbice, uradite *3pl, 1vst u prvu pl.* Ponovite još 37x, ili onoliko puta koliko je potrebno za vašu željenu dužinu. Uradite 1nst na suprotnoj gornjoj strani torbice, i preko kaiša uradite još 2nst da ojačate spoj. Prekinite nit, uvucite je sa unutrašnje strane i provucite kroz nekoliko petlji da se ne vidi.

Na prednjoj strani, pri vrhu, prišijte odgovarajuće dugme. Na zadnjoj strani, takođe pri vrhu, započnite izradu omče za kopčanje. Učvrstite nit osnovne boje malo ispod gornje ivice i uradite lančić dovoljne dužine da može da zakopča dugme. Uradite 1nst tik pored 1. nst lančića. Na toj omčici isheklajte niske stubiće. Niskih stubića trebalo bi da ima malo više nego petlji lančića. Npr. ako ste isheklali 20 pl, na njemu uradite 25-30 nst.Savet

Ako kaiš i omču za kopčanje učvrstite sa unutrašnje strane, torbica će izgledati urednije i lepše. Ja sam u tom pogledu napravila grešku, ali mislim da ću je ispraviti.

Коментари