Novogodišnji komplet za Bal


Za Novogodišnji Bal na Elektrotehničkom fakultetu sašila sam komplet - korset i suknju. Kao nakit htela sam da uklopim ovu heklanu ogrlicu i narukvicu, ali mi se učinilo previše kitnjasto i natrpano, tako da je ovaj kukičani kompletić ostao netaknut i sačekaće neku drugu priliku.


Oba komada urađena su prema istoj šemi, s tim što sam narukvici dodala još 2 ponavljanja stubića i rupica kroz koje sam provukla 2 satenske trake za vezivanje i jednu za mašnicu. Ogrlica, pak, ima jedan niz rupica za provlačenje trake koja se vezuje spreda.


Šemu za ogrlicu pronaći ćete OVDE 

Šiveni komplet izašao je u 13-om, prazničnom broju Magazina o krojenju i šivenju "Anita Mei", i u njemu ćete naći uputstvo i rasklop za suknju i korset.
Svakako pregledajte i ostale svečane, unikatne modele inspirisane prazničnim danima.


Gornji deo iskrojila sam prema osnovnom kroju za bluzu, na gornju ivicu dodala sam nabrani riš od kontrastne tkanine, i bretelice od uzane satenske trake.
Korset na leđima ima metalne rupice za provlačenje pantljike za pertlanje, a između dve ivice našiven umetak kako bi se njegova širina mogla podesiti prema obliku tela.


Suknja je krojena od dva kvadrata postavljena ukoso jedan u odnosu na drugi, pa time formiraju naizmenične špiceve. Na slici dole levo korset je uvučen u suknju, da bi se video pojas, ali čini mi se da je lepše kada korset pada preko suknje.


 I, naravno, za sam kraj - Bal...
Suknja je, dakle, kao pun krug (ali iskrojena u obliku kvadrata), pa zbog toga ima izuzetan zamah prilikom plesanja :)
Osnovna tkanina je fin, težak, vezeni brokat koji su mi na svojoj svadbi poklonili brat i snaja. Donji materijal u bordo boji je trevira koju sam dobila na dar od kumova za svoju svadbu. Zanimljivo je kako su se ta dva venčanja spojila u jednu zanimljivu balsku kreaciju.
Коментари