Hvatač snova


Tradicionalno, kod severnoameričkih plemena, hvatač snova visio je iznad kreveta kao amajlija i zaštita od ružnih snova.


Indijanski narod Ojibva pravio je hvatače snova vezujući fine, tanke niti prediva, najčešće obojenog u crvenu boju, oko obruča načinjenog od vrbove grančice. U najdavnija vremena korišćene su niti koprive, a prepletaji su bili nalik paukovoj mreži. Baš kao i paukova mreža, hvatač snova imao je za cilj da "ulovi" noćnu moru i ne dozvoli joj pristup u čovekov san. 


Drugo objašnjenje kaže da su loši snovi prolazili kroz rupice na mreži, a lepi snovi se na njoj zadržavali i lagano silazili na glavu spavača, najčešće deteta, niz perje koje je okačeno za njega.

Hvatače snova pravili su isključivo muškarci i verovalo se da ukoliko ga napravi ženska ruka on neće imati svoje magijsko dejstvo.


Ram za svoj hvatač snova napravila sam od 2 leskove grančice koje sam uplela nekoliko puta, savila u obruč, i na vrhu vezala kanapom tako da deblji krajevi budu ukršteni. Tanje krajeve grana ostavila sam da vire nagore kao ukras.


Mrežu sam iskukičala heklicom br. 3,5 prema uputstvu koje ćete naći ovde. Heklala sam crnom i zlatnom bojom. Crno predivo ima 25% vune, a zlatno je 100% pamuk.


Gotov rad ukrasila sam resama i otpalim percima komšijskih kokošaka. Izbor boja za ovaj zidni ukras zapravo je zavisio od boje perja koje sam sakupila u dvorištu :-)

Коментари